Natuurmonumenten

Natuurmonumenten zet zich in voor een natuurrijker Nederland. We maken ons sterk voor het herstel van de biodiversiteit, overal in het land. Voor het herstel van de rijkdom aan planten, dieren en schimmels: zowel van het aantal soorten, als van de hoeveelheid per soort. Al die verschillende planten, dieren en schimmels leven met elkaar samen in een ecosysteem. Als de biodiversiteit hoger is, is het ecosysteem robuuster en kunnen planten en dieren er gemakkelijker overleven. Een robuust ecosysteem kan zich ook beter aanpassen aan klimaatverandering en helpt bij het voorkomen van ziekten en plagen. www.natuurmonumenten.nl

Waarom Natuurmonumenten

Tijdens het schrijven van mijn ‘Goede Doelen Beleid’ zit ik een week lang in een huisje, Petit Grangette, van Natuurmonumenten, op buitenplaats Spanderswoud, ’s Graveland. Een buitenplaats, samen met enkele andere buitenplaatsen ingeklemd tussen Hilversum, Kortenhoef en ’s Graveland. Prachtige stukjes natuur maar o zo kwetsbaar. Fascinerende geschiedenis die de moeite waard is te bewaren. Een van de kraamkamers van de reeën.

 

Vanaf het keukenraam kijk ik uit op een stuk weiland, daarachter de bossen. Elke dag zit er op het hek tussen het weiland en mijn tuin een roodborstje, altijd op dezelfde plek, getuige van wat er gebeurt. Hij zag het ook. De ree die hij en ik elke dag zagen in het weiland werd afgevoerd door mannen van Natuurmonumenten.

Na navraag bleek de ree al dagen gezocht te worden. Hij had een gebroken poot, was niet meer te redden en werd uit zijn lijden verlost. Reeën leven in deze tijd van het jaar bij elkaar, om zo veiliger te zijn voor predatoren. Deze ree kon dat niet meer.

Aangrijpende verhalen

Ik denk dat de ree en ik elkaar 2 dagen geleden ook zagen. Ik tekende hem/haar en schreef er een gedichtje over:

Ineens, Oog in oog, Starende blikken

Geen besef, Enkel shock, SCHROK

Van de schrik

Weg in ’t gewas,

Weg… was…

Alleen blijf ik

De roodborst op het hek kreeg ineens meer betekenis na deze noodlottige gebeurtenis die we samen beleefden. Ook hij kreeg een gedicht:

Getuige

Elke dag op het hek,
Net als de reiger elke dag om 16 uur in het weiland land

Mr. Roodborst, de getuige 
Van wat gebeurde, Van wat niet te zien meer is

Getuige van de mens, van de wens
Het lijden te verlossen

 Tot morgen, getuige

Het financiele beleid

Wat doet Rommelen & Trommelen:

Wat kun jij doen:

Kleine bedragen, hopelijk dus geen drempel om met ons mee te doen! Met elkaar kunnen we echt een wezenlijk steentje bijdragen.

Veel gestelde vragen

Hoe weten we dat het geld echt bij de doelen terecht komt?

Doe je mee, dan houden we je uiteraard op de hoogte. 

Na afsluiting van het kalenderjaar wordt het eindbedrag overgemaakt naar 1 of meerdere van de goede doelen. Hiervan zullen wij uiteraard bewijs neerleggen.

Nee. Dat doen we niet om de administratieve last niet te vergroten. Wij bepalen de verdeling van de financiën, naar alle eerlijkheid en zeer zorgvuldig.

Jazeker!

Alhoewel dat eigenlijk voor 0% mee mag spelen in uw keuze. Wij hopen echt dat je intrinsiek de natuur steunt. 

Wij kunnen de organisatie noemen (inclusief logo) op de website, in mailings en op de socials als echte ‘Rommelen & Trommelen natuurpartners’.

Houden wij acties, dan zijn jullie de eerste die het weten en ervan gebruik kunnen maken, logisch!

Nee, natuurlijk niet. Dat past niet bij ons.

Als voorbeeld: Sinds de start van de workshop Rommelen & Trommelen zijn de materiaalkosten € 3,50 dat is nog nooit veranderd. Door middel van slim inkopen en zo veel mogelijk materialen die ik eerst kocht te vervangen door recyclebare alternatieven heb ik de kosten gelijk kunnen houden. Nu zal ik er iets op achteruit gaan, maar dat doe ik graag, dat ben ik verplicht aan de natuur.

Ook de kilometerprijs blijft gelijk. Geen extra kosten, ja, voor mij wel, maar voor jullie niet.

Workshop op maat?